Meny

Hem
Glasögon
Kontaktlinser

     Vilka linser ska jag välja?
     Varför göra undersökning?
     Ögonens reaktion på linser
     Olika linssorter
     Dygnet-runt-användning
     Prislista

Erbjudande
Bilder
Kontakt

Kontakt

Skärholmsgången 14
Skärholmen Centrum

Tfn: 08-556 470 60
E-post:
butik@backmansoptik.se

Copyright © 2008 www.backmansoptik.se

Olika linssorter

Endagslinser
Linserna används vid ett tillfälle och kastas sedan. Finns för översynthet och närsynthet i styrkor +6,00 - -12,00. Finns även som progressiva och i begränsade styrkor som astigmatiska. 

Månadslinser
Månadslinser används en månad och de flesta tas ut varje dag och rengörs. Vissa linser fungerar bättre i torr miljö och till torra ögon. 

Silikonlinser släpper igenom mycket syre och tillfredställer hornhinnans syrebehov till 95-98 %. En vanlig månadslins ger hornhinnan 40-50 % av det syre den behöver, vilket kompenseras av att ta ur linserna minst en timme före sömn och sätta i dem 30-45 min efter uppvaknande. Se även dygnet-runt-linser.

Månadslinser finns som:

Sfäriska ofärgade
Finns i styrkor +10,0 - -16,0. De flesta har en liten svag färgnyans, som inte ändrar ögonfärg, men som gör det lättare att se linsen i behållaren och vid hantering.

Färgade månadslinser
Färger, form på linserna och styrkeomfång varierar mellan linstillverkarna. Vi har alla fabrikat. Måste provas på ögonen för att få rätt uppfattning om färgen. Färgen ser annorlunda ut i förpackningen mot på ögat. Finns för översynthet och närsynthet. Går att få färgade astigmatiska, men den färgen ändrar bara ljusa ögon, ej bruna, eftersom färgen är genomskinlig.

Dygnet-runt-linser
Dygnet-runt-linser kan användas upp till 30 dagar i streck utan att tas ur. Syregenomsläppligheten är så stor att hornhinnan får det syre den behöver. Se Dygnet-Runt-Linser.

Astigmatiska månadslinser
Astigmatiska månadslinser finns i de vanligaste styrkorna för närsynthet och översynthet. För höga styrkor finns det speciallinser som är tremånaders- eller halvårs/årslinser. Progressiva finns som månadslins, tvåveckorslins och även tremånaderslins olika för olika tillverkare. Finns ej för astigmatism eller som färgade.  Se Progressiva linser.

Halvårs/årslinser
Linserna används i sex månader vid daglig användning eller eventuellt längre om de används mindre. Linserna måste rengöras noggrant med proteinborttagande medel för att kunna användas så länge. Många använder de här linserna för länge, vilket leder till skavsår och som ökar risken för ögoninfektioner, därför är det viktigt att byta linser i tid.   Finns även som astigmatiska halvårs/årslinser eller tremånaderslinser.

Astigmatiska linser
Finns som månadslinser, tremånaderslins och halvårs/årslinser. Månadslinser finns färgade men fungerar bara till ljusa ögon (bruna ögon lyser igenom färgen). Månadslinser tillverkas i styrkor +6,00 - -9,00. Halvårs/årslinser tillverkas i mycket höga styrkor.

Vid astigmatism har man två styrkor i samma lins. Om man mäter synen genom en långsmal öppning får man olika styrkor i olika riktningar, det är astigmatism. Astigmatiska linser har alltså två olika styrkor och de flesta astigmatiska linser är tjockare i nederkanten än upptill. Den tjockare delen hamnar nedåt och eftersom ögonlockens tryck mot ögat inte är lika hårt mot den inre ögonvrån som den yttre, kan linsen ibland vrida sig lite, vilket påverkar synskärpan.

När linsen provas ut kan den ligga i ett läge men kan efter invänjning lägga sig lite annorlunda. Därför är det inte ovanligt att de första linserna måste bytas ut. Man måste ha tålamod i början men det brukar alltid bli bra till slut.

Progressiva kontaktlinser eller monovision

Progressiva linser

Monovision
Alternativ till dessa linser är ”monovision” det vill säga att använda en lins för långt håll på det ena ögat och för läsning på det andra. Fungerar för ca 60 %. När monovision fungerar behöver man inte titta på något speciellt sätt. Hjärnan väljer den styrka som ger bäst skärpa och andra ögats bild, som då är suddig, undertrycks. Om det inte fungerar kan inte hjärnan särskilja de båda synintrycken från varandra och det upplevs som allmänt suddigt. Det är inte ovanligt att vi har provat linser på skeptiska kunder och efter linsprov har de blivit mycket förvånade att det fungerar. För att ta reda på om det fungerar måste linserna provas på dina ögon.

Om stabila linser
En stabil lins innehåller ingen vätska och har därför en stabilare form. Vid utprovning tillpassas linsen så att den följer horhinnans form så tätt som möjligt. Den kan korrigera alla synfel även astigmatism. Astigmatism till ca 3,5 korrigerar den bra medan högre astigmatism blir svårt att korrigera och linsens form blir mycket komplicerad.

En stabil lins har mindre diameter än mjuka linser vilket gör att den perifera delen av hornhinnan, som inte täcks av linsen, får normal syretillförsel. Stabila linser finns idag med mycket hög syregenomsläpplighet, vilket ger liten risk för syrebrist. Invänjningen är individuell och varierar mellan två veckor till två månader. När man vant sig vid linserna blir man också mindre irriterad av småpartiklar som yr omkring i luften t.ex. när det blåser och som kan komma in under linsen.

Skillnad i egenskaper mot mjuka linser: