Meny

Hem
Glasögon
Kontaktlinser

     Vilka linser ska jag välja?
     Varför göra undersökning?
     Ögonens reaktion på linser
     Olika linssorter
     Dygnet-runt-användning
     Prislista

Erbjudande
Bilder
Kontakt

Kontakt

Skärholmsgången 14
Skärholmen Centrum

Tfn: 08-556 470 60
E-post:
order@backmansoptik.se

Copyright © 2008 www.backmansoptik.se

Ögonens reaktion på linser

Hornhinnan och syret – hur mycket kan jag använda linser?
Hornhinnan får sitt syre direkt utifrån luften. Endagslinser och vanliga månadslinser släpper igenom 40-50 % av det syre ögat behöver medan så kallade silikonlinser släpper igenom 95-98 %.

Efter 8-16 timmars användning av vanliga månads- eller endagslinser behöver du vara utan linser minst en timme med öppna ögon, för att hornhinnan skall återhämta sig, det vill säga ca åtta timmars vila per vecka.

På morgonen skall du vänta 30-45 min innan du sätter i linserna eftersom horhinnan svullnar lite under sömn (oavsett om man använder linser eller ej) och för att det tar 30 min innan tårproduktionen blir normal. Med silikonlinserna, även de som tas ur varje dag, behövs inte denna vila, varken morgon eller kväll.

Vad händer vid syrebrist?
En kraftig syrebrist ger mycket röda ögon och ser ut som en infektion. Efter 3-14 dagar
utan linser, beroende på hur allvarlig syrebristen är, går det över och sedan går det bra att använda linser igen.

Går du ständigt omkring med för hög syrebrist kan blodkärl växa in i hornhinnan oftast bara 0,5-1mm. Växer det längre in kan det äventyra fortsatt linsanvändning. Vid ögonkontrollerna som görs varje halvår eller år kontrollerar vi alltid bland annat om det är någon syrebrist och om blodkärlen i kanten av hornhinnan har växt in.

En lätt syrebrist känns inte men ger ibland lite trötta och röda ögon. Oftast kommer symtom på syrebrist överraskande och då oftast i kombination med skavmärken på grund av för gamla linser eller/och på grund av förkylning.  Har du en syrebrist och samtidigt får en förkylning utvecklas det lätt till en ögoninfektion.

Risker vid förkylning och andra sjukdomar
Förkylningar eller andra sjukdomar gör ögonen torrare och känsligare. Använd inte linser (gäller alla typer av linser) när du har en infektion i kroppen eller om du har feber och känner dig hängig. Den vanligaste orsaken till ögoninfektioner är förkylningar, oavsett om man använder linser eller ej och om du samtidigt har en syrebrist är risken mycket stor för en allvarligare ögoninfektion.

Mediciner och linsanvändning
Vissa mediciner har uttorkande effekt och ger nedsatt tårflöde, exempelvis penicillin, magmediciner, antibiotika till exempel vid acnebehandling, psykofarmaka och starka smärtstillande mediciner. Om någon uttorkande medicin används skall man helst sluta använda linser eller minska användningstiden tills medicineringen upphört.

Långvarig medicinering med låg dos och samma dos dagligen går ibland att förena med linsanvändning. På grund av att ögonen blir torrare kan det bli så mycket beläggning på linserna att de blir helt förstörda efter 2-3 veckors medicinering, exempelvis av två penicillinkurer efter varandra. Ett fåtal kvinnor får lite torrare ögon av p-piller.

Allergier
Vid pollenallergi får många klåda i ögonen vilket känns mer med linser. Det blir en ökad utsöndring av slem och proteiner i tårvätskan, vilket fastnar på linserna. Månadslinser kan bli förstörda på 1-2 veckor och halvårs- eller årslinser på en månad. Endagslinser går däremot att använda om inte klådan är för besvärlig.

Allergitabletter och allergidroppar utan konserveringsmedel går att kombinera med linsanvändning.

Tårvätska
Tårvätskans kvalitet och kvantitet har stor betydelse för linsernas funktion. Tårvätskans sammansättning varierar under dagen. Ögonen blir torrare i slutet på dagen och vid trötthet. Det kan då kännas som ”grus” i ögonen. Kraftig blåst, vinddrag och torr luft kan torka ut ögonen. Graviditet och amning ger ibland torrare ögon.

Det finns ögondroppar för torra ögon. Tårproduktionen minskar inte för att man använder droppar. Det finns linser som klarar torrhet riktigt bra.

Beläggning på kontaktlinser
Den vanligaste typen av beläggning orsakas av proteiner, kalk, fett och slem som finns i tårvätskan och som fastnar på linsytan. Beläggningen går inte att gnugga bort, den sitter lika hårt som kalk som fastnat på ett badkar. Beläggningen blir som ett sandpapper som retar insidan av ögonlocken även om man inte upplever det som irriterande.

Använder man gamla linser med mycket beläggning kan det så småningom bli små knottror på insidan av ögonlocken. Utan linser känns inte knottrorna och de försvinner alltid av sig själva men det kan ta 6-12 månader. När de har försvunnit går det att använda linser igen men oftast bara endagslinser. För att förhindra den här typen av onödiga problem skall man byta linser ofta. Det fungerar inte att dra ut på linsbyten oavsett vilken linstyp man använder. Endagslinser ger inte upphov till knottror under ögonlocken.

Många tror att de kan känna när det är dags att byta linser. Eftersom smärttröskeln är olika hög hos olika personer, får en del torrhetskänsla av endast lite beläggning, medan andra inte ens känner av en gammal dålig lins förrän det skaver och ger ordentliga skavmärken. Risken är då mycket stor för allvarliga ögoninfektioner.

Smink och linser
Allt smink innehåller proteiner vilket fastnar på linserna. Sminkar man sig måttligt är risken liten att linserna blir förstörda av smink.

Mascara skall ha sådan konsistens att den inte smetar ner linserna. Tårsäker eller vattenfast mascara är att föredra. Mascara med fibrer ger mer beläggning på linserna.

Removern skall inte vara oljig. Olja som kommer på linserna kan vara mycket svårt att få bort. Använd helst remover efter urtagning av linserna.

Ögonskugga i puderform och puder runt ögonen dammar lätt in i ögonen. Det kladdar ner linserna och det blir mer proteinbeläggning på linserna. Det är säkrare med ögonskugga i crèmeform.

Kajalpenna som målas för långt in på ögonlockskanten löser sig av tårvätskan och rinner in i ögonen. Välj en penna som inte löser sig så lätt och måla bara på den främre halvan av ögonlockskanten.

Hudkrämer och feta salvor är svårt att få bort från linserna. Tvätta därför händerna noga med tvål och vatten innan du tar i linserna.

Hårspray går varken att gnugga eller skrapa bort från mjuka linser. Efter ett tag går linserna inte att använda på grund av skavkänsla. Lite varje dag blir mycket efter några veckor.

Tvätta alltid händerna noga med tvål och vatten före linshantering. Det räcker inte att bara blöta fingrarna med lite vatten då sitter det lika mycket bakterier kvar på fingrarna.

Chilipeppar.  Har du hanterat chilipeppar utan gummihandskar kan det sitta kvar på fingrarna även om det var dagen före och när du tar i den böta linsen fastnar det på linsen och det svider fruktansvärt mycket.